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Auteur G. Leedon |
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Consuming the earth? Terroir and rural sustainability / G. Leedon in Journal of rural studies, vol. 87 (October 2021)
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Titre : Consuming the earth? Terroir and rural sustainability Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : G. Leedon ; J.-N.P. L'Espoir Decosta ; V.N. Lu ; G. Buttriss Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 415-422 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.45 Etablissements humains et utilisation des terres:Développement régional ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.45 Etablissements humains et utilisation des terres:Développement rural ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.45 Etablissements humains et utilisation des terres:Zone rurale Mots-clés : 04 - DEVELOPPEMENT LOCAL ET REGIONAL 4.3 - Appellations liées au Territoire. Produits du Terroir. Qualité TERROIR TERROIR LOCAL PRODUCTS PRODUIT DU TERROIR QUALITY QUALITE SUSTAINABILITY DURABILITE RURAL DEVELOPMENT REGIONAL DEVELOPMENT RURAL AREAS Résumé : Terroir is a French concept suggesting that the qualities (and quality) of agricultural and rural products and services are determined by the physical and socio-cultural environment of their origin. In this paper, we refine the conceptualisation of terroir to clarify the integrated relationship between its physical-natural and socio-cultural constitutive domains through place, history and the senses. Using this reconceptualization, we theorise terroir's unique and powerful contribution to sustainability through the integration of place and sensory, visceral experience. In turn, we derive six propositions that describe the relationship between terroir and business actions, with clear implications for the sustainability of rural businesses and regions. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.09.030 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=294700
in Journal of rural studies > vol. 87 (October 2021) . - p. 415-422[article] Consuming the earth? Terroir and rural sustainability [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / G. Leedon ; J.-N.P. L'Espoir Decosta ; V.N. Lu ; G. Buttriss . - 2021 . - p. 415-422.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Journal of rural studies > vol. 87 (October 2021) . - p. 415-422