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De l’apport du numérique en matière de transparence alimentaire / S. Volpi in Annales des Mines - Réalités industrielles / Cairn, n° 2 (mai 2020)
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Titre : De l’apport du numérique en matière de transparence alimentaire Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : S. Volpi ; M. Roper Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 33-38 Langues : Français (fre) Langues originales : Français (fre) Anglais (eng) Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:New technology ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Approche scientifique:Méthode scientifique:Évaluation:Méthode d'évaluation:Contrôle de qualité Techniques, such as inspection and regulation, that are used to ensure a uniform and/or desired quality of performance or product.; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaireMots-clés : 08 - ALIMENTATION 8.4 - Hygiène des Aliments. Sécurité Sanitaire MARKET INTELLIGENCE INFORMATION SUR LE MARCHE QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE FOOD SAFETY INNOCUITE DES PRODUITS ALIMENTAIRES FOOD CONSUMPTION QUALITY CONTROLS TRACEABILITY TRACABILITE CONSUMER BEHAVIOUR COMPORTEMENT DU CONSOMMATEUR FOOD INDUSTRY SHORT SUPPLY CHAIN CIRCUIT COURT DIRECT MARKETING VENTE DIRECTE NOUVELLE TECHNOLOGIE Résumé : Face aux scandales alimentaires qui se sont succédé depuis les années 1990, la méfiance des consommateurs envers leur alimentation s’est accrue de façon importante. Pour les producteurs, les industriels et les marques, l’enjeu n’est plus seulement de donner envie d’acheter leurs produits parce qu’ils sont bons. Il leur faut désormais convaincre que leurs produits sont sans danger, sains, et surtout, que le produit est réellement conforme à ce qui est inscrit sur son étiquette. Pour garder leurs parts de marché tout au long de cette décennie 2020, les marques devront regagner la confiance des consommateurs. Mais pour cela, ils doivent être capables de contrôler la qualité de leurs produits tout au long de la filière de production, de façon continue et en temps réel. Car, si les certifications se sont multipliées, l’enjeu est de contrôler le respect réel de ces certifications par tous les acteurs de la chaîne. Alors que le monde vit sa troisième révolution industrielle, le numérique peut être utilisé pour améliorer les processus de traçabilité et pour rendre plus transparentes les chaînes alimentaires. Ce papier explore les différentes solutions disponibles et déjà utilisées par certains acteurs de l’agroalimentaire ou par les consommateurs eux-mêmes. En ligne : https://doi.org/10.3917/rindu1.202.0033 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=284573
in Annales des Mines - Réalités industrielles / Cairn > n° 2 (mai 2020) . - p. 33-38[article] De l’apport du numérique en matière de transparence alimentaire [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / S. Volpi ; M. Roper . - 2020 . - p. 33-38.
Langues : Français (fre) Langues originales : Français (fre) Anglais (eng)
in Annales des Mines - Réalités industrielles / Cairn > n° 2 (mai 2020) . - p. 33-38
Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:New technology ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Approche scientifique:Méthode scientifique:Évaluation:Méthode d'évaluation:Contrôle de qualité Techniques, such as inspection and regulation, that are used to ensure a uniform and/or desired quality of performance or product.; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaireMots-clés : 08 - ALIMENTATION 8.4 - Hygiène des Aliments. Sécurité Sanitaire MARKET INTELLIGENCE INFORMATION SUR LE MARCHE QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE FOOD SAFETY INNOCUITE DES PRODUITS ALIMENTAIRES FOOD CONSUMPTION QUALITY CONTROLS TRACEABILITY TRACABILITE CONSUMER BEHAVIOUR COMPORTEMENT DU CONSOMMATEUR FOOD INDUSTRY SHORT SUPPLY CHAIN CIRCUIT COURT DIRECT MARKETING VENTE DIRECTE NOUVELLE TECHNOLOGIE Résumé : Face aux scandales alimentaires qui se sont succédé depuis les années 1990, la méfiance des consommateurs envers leur alimentation s’est accrue de façon importante. Pour les producteurs, les industriels et les marques, l’enjeu n’est plus seulement de donner envie d’acheter leurs produits parce qu’ils sont bons. Il leur faut désormais convaincre que leurs produits sont sans danger, sains, et surtout, que le produit est réellement conforme à ce qui est inscrit sur son étiquette. Pour garder leurs parts de marché tout au long de cette décennie 2020, les marques devront regagner la confiance des consommateurs. Mais pour cela, ils doivent être capables de contrôler la qualité de leurs produits tout au long de la filière de production, de façon continue et en temps réel. Car, si les certifications se sont multipliées, l’enjeu est de contrôler le respect réel de ces certifications par tous les acteurs de la chaîne. Alors que le monde vit sa troisième révolution industrielle, le numérique peut être utilisé pour améliorer les processus de traçabilité et pour rendre plus transparentes les chaînes alimentaires. Ce papier explore les différentes solutions disponibles et déjà utilisées par certains acteurs de l’agroalimentaire ou par les consommateurs eux-mêmes. En ligne : https://doi.org/10.3917/rindu1.202.0033 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=284573 What factors impact on technological traceability systems diffusion in the agrifood industry? An Italian survey / A. Corallo in Journal of rural studies, vol. 75 (April 2020)
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Titre : What factors impact on technological traceability systems diffusion in the agrifood industry? An Italian survey Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : A. Corallo, Auteur ; M. Menegoli ; F. Striani ; M.E. Latino, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 1-18 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Approche scientifique:Travail de recherche:Recherche sur le terrain:Enquête Mots-clés : 08 - ALIMENTATION 8.4 - Hygiène des Aliments. Sécurité Sanitaire AGROINDUSTRIAL SECTOR SECTEUR AGROINDUSTRIEL TRACEABILITY TRACABILITE FOOD SAFETY INNOCUITE DES PRODUITS ALIMENTAIRES FOOD INDUSTRY SURVEYS QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE ITALY Résumé : Since the 1990s, governments look to traceability as a part of their safety and quality assurance strategies. This study aims to analyse the diffusion levels of the traceability systems in the Italian agrifood industry. A theoretical framework was developed considering the meaning of traceability as well as the drivers, benefits, barriers and intentions of a company that adopts a traceability system. Nineteen hypotheses were defined and tested through correlation and empirical analysis. Data was obtained through a survey conducted on a sample of Italian agrifood companies. The results showed that variables like what role, educational level and company size affect an agrifood company's propensity to adopt a traceability system. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2020.02.006 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248236
in Journal of rural studies > vol. 75 (April 2020) . - p. 1-18[article] What factors impact on technological traceability systems diffusion in the agrifood industry? An Italian survey [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / A. Corallo, Auteur ; M. Menegoli ; F. Striani ; M.E. Latino, Auteur . - 2020 . - p. 1-18.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Journal of rural studies > vol. 75 (April 2020) . - p. 1-18
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Approche scientifique:Travail de recherche:Recherche sur le terrain:Enquête Mots-clés : 08 - ALIMENTATION 8.4 - Hygiène des Aliments. Sécurité Sanitaire AGROINDUSTRIAL SECTOR SECTEUR AGROINDUSTRIEL TRACEABILITY TRACABILITE FOOD SAFETY INNOCUITE DES PRODUITS ALIMENTAIRES FOOD INDUSTRY SURVEYS QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE ITALY Résumé : Since the 1990s, governments look to traceability as a part of their safety and quality assurance strategies. This study aims to analyse the diffusion levels of the traceability systems in the Italian agrifood industry. A theoretical framework was developed considering the meaning of traceability as well as the drivers, benefits, barriers and intentions of a company that adopts a traceability system. Nineteen hypotheses were defined and tested through correlation and empirical analysis. Data was obtained through a survey conducted on a sample of Italian agrifood companies. The results showed that variables like what role, educational level and company size affect an agrifood company's propensity to adopt a traceability system. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2020.02.006 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248236 CERTIFICATION HVE : la nature et le niveau des indicateurs feront la différence / Gilles Maréchal in Campagnes et environnement : L'agriculture et l'environnement en bonne intelligence : actualités, initiatives et analyses / campagnesetenvironnement.fr, 4 (Septembre 2008)
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Digital from farm to fork: infrastructures of quality and control in food supply chains / A. Donaldson in Journal of rural studies, vol. 91 (April 2022)
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Titre : Digital from farm to fork: infrastructures of quality and control in food supply chains Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : A. Donaldson ; A. Donaldson Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 228-235 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production SMART AGRICULTURE AGRICULTURE NUMERIQUE BIG DATA MEGADONNEES SUPPLY CHAIN CHAINE D'APPROVISIONNEMENT TRACEABILITY TRACABILITE QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE Résumé : This paper considers the digitalisation of food infrastructure as a wider context within which smart farming and big data applications in agriculture are being introduced. It examines the use of digital devices aimed providing traceability and transparency across different sites of food supply chains, from farm to fork. The infrastructural perspective problematises ideas of digitalisation as a technological fix to the uncertainness of food supply chains, and highlights the relational nature of food. Digital devices aimed at ensuring food integrity and the control of supply chains are shown to reconstitute infrastructures of qualification by which the qualities of foodstuffs are established as they move through the processes of the supply chain, from production to consumption. The paper identifies question of power around the ongoing process of infrastructuring that generate a requirement for more labour by some actors; the possibility of new politics and relationships built around increased circulation of quality information; and questions of who controls access to information that are obscured by different understandings of transparency. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.10.004 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=294704
in Journal of rural studies > vol. 91 (April 2022) . - p. 228-235[article] Digital from farm to fork: infrastructures of quality and control in food supply chains [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / A. Donaldson ; A. Donaldson . - 2022 . - p. 228-235.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Journal of rural studies > vol. 91 (April 2022) . - p. 228-235
Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production SMART AGRICULTURE AGRICULTURE NUMERIQUE BIG DATA MEGADONNEES SUPPLY CHAIN CHAINE D'APPROVISIONNEMENT TRACEABILITY TRACABILITE QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE Résumé : This paper considers the digitalisation of food infrastructure as a wider context within which smart farming and big data applications in agriculture are being introduced. It examines the use of digital devices aimed providing traceability and transparency across different sites of food supply chains, from farm to fork. The infrastructural perspective problematises ideas of digitalisation as a technological fix to the uncertainness of food supply chains, and highlights the relational nature of food. Digital devices aimed at ensuring food integrity and the control of supply chains are shown to reconstitute infrastructures of qualification by which the qualities of foodstuffs are established as they move through the processes of the supply chain, from production to consumption. The paper identifies question of power around the ongoing process of infrastructuring that generate a requirement for more labour by some actors; the possibility of new politics and relationships built around increased circulation of quality information; and questions of who controls access to information that are obscured by different understandings of transparency. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.10.004 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=294704 Organic rural development: barriers to value in the quest for qualities in Jordanian olive oil / B. Cook in Journal of rural studies, vol. 69 (01/07/2019)
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Titre : Organic rural development: barriers to value in the quest for qualities in Jordanian olive oil Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : B. Cook, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 106-116 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Asie et Pacifique:Moyen-Orient:Jordanie ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Développement agricole ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.45 Etablissements humains et utilisation des terres:Développement rural Mots-clés : 04 - DEVELOPPEMENT LOCAL ET REGIONAL 4.3 - Appellations liées au Territoire. Produits du Terroir. Qualité RURAL DEVELOPMENT AGRICULTURAL DEVELOPMENT OLIVE OIL HUILE D'OLIVE QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE SMALL FARMS PETITE EXPLOITATION AGRICOLE ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE SUSTAINABILITY DURABILITE ALTERNATIVE AGRICULTURE AGRICULTURE ALTERNATIVE JORDAN Résumé : Globally, governments have encouraged organic farming with smallholder farmers as a rural development strategy. However, certified organic agriculture has proven to be a paradox: certification requirements designed to promote environmentally sustainable farming often lead to agricultural intensification contrary to organic agriculture's stated goals. Meanwhile, certification itself is not the sole cause of this paradox. This article, based on 15 months of qualitative fieldwork in Jordan, argues that the paradox of organic agriculture in Jordan centers on the ways in which the ‘alternative’ organic olive oil production functionally requires producers to abandon local markets and engage in long-distance commodity chains. This shift alters how value is added to olive oil and changes technological requirements for processing, storing, packaging, and transporting the oil to international gourmet markets. By calling attention to the social relations in differing commodity networks and chains, my analysis focuses on, first, how quality and value is constructed within material and cultural systems, then how farmers become dependent on access to distant consumers, and, third, how production for these consumers alters the structure of relational and technological rents. As a result, I find that the promotion of certified organic, gourmet olive oil for sale in global markets privileges specific regions within Jordan. In short, the structure of relational and technological rents favors resource-intensive production in a Jordanian desert region over ‘traditional’ low-input production in Jordan's mountainous hinterland. In theoretical terms, this study highlights teleologies of success and modernization in agricultural development and offers an examination of those environmental, socio-economic, and political factors that prevent small-farmers from realizing rents in certified agriculture. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2019.04.014 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248178
in Journal of rural studies > vol. 69 (01/07/2019) . - p. 106-116[article] Organic rural development: barriers to value in the quest for qualities in Jordanian olive oil [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / B. Cook, Auteur . - 2019 . - p. 106-116.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Journal of rural studies > vol. 69 (01/07/2019) . - p. 106-116
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Asie et Pacifique:Moyen-Orient:Jordanie ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Développement agricole ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.45 Etablissements humains et utilisation des terres:Développement rural Mots-clés : 04 - DEVELOPPEMENT LOCAL ET REGIONAL 4.3 - Appellations liées au Territoire. Produits du Terroir. Qualité RURAL DEVELOPMENT AGRICULTURAL DEVELOPMENT OLIVE OIL HUILE D'OLIVE QUALITY ASSURANCE ASSURANCE QUALITE SMALL FARMS PETITE EXPLOITATION AGRICOLE ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE SUSTAINABILITY DURABILITE ALTERNATIVE AGRICULTURE AGRICULTURE ALTERNATIVE JORDAN Résumé : Globally, governments have encouraged organic farming with smallholder farmers as a rural development strategy. However, certified organic agriculture has proven to be a paradox: certification requirements designed to promote environmentally sustainable farming often lead to agricultural intensification contrary to organic agriculture's stated goals. Meanwhile, certification itself is not the sole cause of this paradox. This article, based on 15 months of qualitative fieldwork in Jordan, argues that the paradox of organic agriculture in Jordan centers on the ways in which the ‘alternative’ organic olive oil production functionally requires producers to abandon local markets and engage in long-distance commodity chains. This shift alters how value is added to olive oil and changes technological requirements for processing, storing, packaging, and transporting the oil to international gourmet markets. By calling attention to the social relations in differing commodity networks and chains, my analysis focuses on, first, how quality and value is constructed within material and cultural systems, then how farmers become dependent on access to distant consumers, and, third, how production for these consumers alters the structure of relational and technological rents. As a result, I find that the promotion of certified organic, gourmet olive oil for sale in global markets privileges specific regions within Jordan. In short, the structure of relational and technological rents favors resource-intensive production in a Jordanian desert region over ‘traditional’ low-input production in Jordan's mountainous hinterland. In theoretical terms, this study highlights teleologies of success and modernization in agricultural development and offers an examination of those environmental, socio-economic, and political factors that prevent small-farmers from realizing rents in certified agriculture. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2019.04.014 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248178 Potential outcomes and impacts of organic group certification in Italy: an evaluative case study / F. Solfanelli in Ecological Economics, vol. 187 (September 2021)
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PermalinkVisiteurs indépendants : éclaireurs de la prescription médicale / Emmanuel de Loeul in Santé Conjuguée, 70 (Avril 2015)
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