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Le concept de modèle de consommation alimentaire et la théorie de la consommation / M. Padilla in Economies et sociétés / BU de droit, n. 6 ([01/06/2003])
[article]
Titre : Le concept de modèle de consommation alimentaire et la théorie de la consommation Titre original : A conceptual analysis of food consumption patterns and theory of consumption Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : M. Padilla ; Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes. Institut Agronomique Méditerranéen CIHEAM-IAMM Article en page(s) : p. 13-27 Présentation : 9 réf., 2 graph. Langues : Français (fre) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre) Catégories : F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Models ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaire Mots-clés : MODELE FOOD CONSUMPTION HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE Résumé : Dès lors que l'on aborde l'explication des phénomènes de consommation, les économistes font référence à la théorie néo-classique de la consommation. Celle-ci, née au siècle dernier, répond au contexte économique et social de l'époque. Depuis, les économistes ont peu tourné leurs réflexions sur ce domaine, et cette théorie néo-classique a été généralisée à tous les biens, notamment les biens alimentaires. Le concept d'économie agroalimentaire nous permet de construire le concept de modèle de consommation alimentaire, qui remet partiellement en cause la théorie générale de la consommation, en explicitant des variables différentes pour la détermination du comportement alimentaire Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=107386
in Economies et sociétés / BU de droit > n. 6 [01/06/2003] . - p. 13-27[article] Le concept de modèle de consommation alimentaire et la théorie de la consommation = A conceptual analysis of food consumption patterns and theory of consumption [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / M. Padilla ; Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes. Institut Agronomique Méditerranéen CIHEAM-IAMM . - p. 13-27 : 9 réf., 2 graph.
Langues : Français (fre) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre)
in Economies et sociétés / BU de droit > n. 6 [01/06/2003] . - p. 13-27
Catégories : F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Models ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaire Mots-clés : MODELE FOOD CONSUMPTION HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE Résumé : Dès lors que l'on aborde l'explication des phénomènes de consommation, les économistes font référence à la théorie néo-classique de la consommation. Celle-ci, née au siècle dernier, répond au contexte économique et social de l'époque. Depuis, les économistes ont peu tourné leurs réflexions sur ce domaine, et cette théorie néo-classique a été généralisée à tous les biens, notamment les biens alimentaires. Le concept d'économie agroalimentaire nous permet de construire le concept de modèle de consommation alimentaire, qui remet partiellement en cause la théorie générale de la consommation, en explicitant des variables différentes pour la détermination du comportement alimentaire Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=107386 Exploring disparities and similarities in European food consumption patterns / D.A. Petrovici in Cahiers d'économie et sociologie rurales / INRA, n. 75 (2005/04-06)
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Regional food consumption patterns in the EU / J.M. Gil in Economies et sociétés / BU de droit, n. 10 ([01/10/2000])
[article]
Titre : Regional food consumption patterns in the EU Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : J.M. Gil ; A. Gracia Article en page(s) : p. 39-48 Présentation : réf., tabl. Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre) Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Economie:Interdépendance:Relations économiques:Relations économiques internationales:Mondialisation Market-driven transnationalization of economic relations (trade, foreign investment, financial flows), which leads to a deepening of economic interdependence and consequently, erodes the capacity of governments to regulate the national economy.; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaireMots-clés : EUROPEAN UNION COUNTRIES PAYS DE L'UNION EUROPEENNE FOOD CONSUMPTION GLOBALIZATION REGIONALIZATION REGIONALISATION FEEDING HABITS COMPORTEMENT ALIMENTAIRE Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=107458
in Economies et sociétés / BU de droit > n. 10 [01/10/2000] . - p. 39-48[article] Regional food consumption patterns in the EU [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / J.M. Gil ; A. Gracia . - p. 39-48 : réf., tabl.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre)
in Economies et sociétés / BU de droit > n. 10 [01/10/2000] . - p. 39-48
Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Economie:Interdépendance:Relations économiques:Relations économiques internationales:Mondialisation Market-driven transnationalization of economic relations (trade, foreign investment, financial flows), which leads to a deepening of economic interdependence and consequently, erodes the capacity of governments to regulate the national economy.; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaireMots-clés : EUROPEAN UNION COUNTRIES PAYS DE L'UNION EUROPEENNE FOOD CONSUMPTION GLOBALIZATION REGIONALIZATION REGIONALISATION FEEDING HABITS COMPORTEMENT ALIMENTAIRE Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=107458 Situation et perspectives de la consommation alimentaire = Present state and prospects of food consumption / L. Malassis in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France, vol. 80, n. 9 (1994)
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Titre : Situation et perspectives de la consommation alimentaire = Present state and prospects of food consumption Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : L. Malassis Année de publication : 1994 Article en page(s) : p. 99-110 Présentation : 8 réf., 2 tabl., 5 graph. Langues : Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Models ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Biologie:Physiologie:Nutrition:Calorie ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaire Mots-clés : SOUTHERN EUROPE EUROPE DU SUD MEDITERRANEAN REGION REGION MEDITERRANEENNE FOOD CONSUMPTION MODELE FOOD POLICIES POLITIQUE ALIMENTAIRE CALORY 08 - ALIMENTATION 8.1 - Consommation Alimentaire. Comportement Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=137323
in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France > vol. 80, n. 9 (1994) . - p. 99-110[article] Situation et perspectives de la consommation alimentaire = Present state and prospects of food consumption [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / L. Malassis . - 1994 . - p. 99-110 : 8 réf., 2 tabl., 5 graph.
Langues : Français (fre)
in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France > vol. 80, n. 9 (1994) . - p. 99-110
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Models ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Biologie:Physiologie:Nutrition:Calorie ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaire Mots-clés : SOUTHERN EUROPE EUROPE DU SUD MEDITERRANEAN REGION REGION MEDITERRANEENNE FOOD CONSUMPTION MODELE FOOD POLICIES POLITIQUE ALIMENTAIRE CALORY 08 - ALIMENTATION 8.1 - Consommation Alimentaire. Comportement Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=137323 Assessing the environmental impacts of halving food loss and waste along the food supply chain / Q.D. Read in Science of the Total Environment, vol. 712 (10 April 2020)
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Titre : Assessing the environmental impacts of halving food loss and waste along the food supply chain Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : Q.D. Read, Auteur ; K.A. Weitz ; E. Meyer ; L.T. Marston ; J.A. Gephart ; S.M. Finn ; A.D. Cuéllar ; M.K. Muth ; S. Brown, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 1-11 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Développement économique et social:Développement économique et social:Politique de développement:Stratégie de développement:Développement durable Environmentally sound development, which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Environmental impact ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Models ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaireMots-clés : 08 - ALIMENTATION 8.1 - Consommation Alimentaire. Comportement GASPILLAGE ALIMENTAIRE AGROFOOD SYSTEM SYSTEME AGROALIMENTAIRE IMPACT SUR L'ENVIRONNEMENT SUPPLY CHAIN CHAINE D'APPROVISIONNEMENT SUSTAINABLE DEVELOPMENT WASTE REDUCTION REDUCTION DES DECHETS FOOD CONSUMPTION FOOD SERVICE INDUSTRY INDUSTRIE DE LA RESTAURATION MODELE Résumé : Reducing food loss and waste (FLW) is widely recognized as an important lever for lowering the environmental impacts of food systems. The United Nations Sustainable Development Agenda includes a goal to reduce FLW by 50% by 2030. Given differences in resource inputs along the food supply chain (FSC), the environmental benefits of FLW reduction will vary by stage of the FSC. Here, we identify the points along the supply chain where a 50% FLW reduction could yield the largest potential environmental benefits, assuming that decreases in consumption propagate back up the supply chain to reduce production. We use an environmentally extended input-output (EEIO) model combined with data on rates of FLW to calculate the scale of the total environmental impacts of the U.S. food system resulting from lost or wasted food. We evaluate the maximum potential environmental benefit resulting from 50% FLW reduction at all possible combinations of six supply chain stages (agricultural production, food processing, distribution/retail, restaurant foodservice, institutional foodservice, and households).We find that FLW reduction efforts should target the foodservice (restaurant) sector, food processing sector, and household consumption. Halving FLW in the foodservice sector has the highest potential to reduce greenhouse gas output and energy use. Halving FLW in the food processing sector could reduce the most land use and eutrophication potential, and reducing household consumption waste could avert the most water consumption. In contrast, FLW reduction at the retail, institutional foodservice, and farm level averts less environmental impact. Our findings may help determine optimal investment in FLW reduction strategies. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.136255 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248114
in Science of the Total Environment > vol. 712 (10 April 2020) . - p. 1-11[article] Assessing the environmental impacts of halving food loss and waste along the food supply chain [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / Q.D. Read, Auteur ; K.A. Weitz ; E. Meyer ; L.T. Marston ; J.A. Gephart ; S.M. Finn ; A.D. Cuéllar ; M.K. Muth ; S. Brown, Auteur . - 2020 . - p. 1-11.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Science of the Total Environment > vol. 712 (10 April 2020) . - p. 1-11
Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Développement économique et social:Développement économique et social:Politique de développement:Stratégie de développement:Développement durable Environmentally sound development, which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Environmental impact ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Models ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Ressources naturelles:Ressources naturelles:Ressources alimentaires:Consommation alimentaireMots-clés : 08 - ALIMENTATION 8.1 - Consommation Alimentaire. Comportement GASPILLAGE ALIMENTAIRE AGROFOOD SYSTEM SYSTEME AGROALIMENTAIRE IMPACT SUR L'ENVIRONNEMENT SUPPLY CHAIN CHAINE D'APPROVISIONNEMENT SUSTAINABLE DEVELOPMENT WASTE REDUCTION REDUCTION DES DECHETS FOOD CONSUMPTION FOOD SERVICE INDUSTRY INDUSTRIE DE LA RESTAURATION MODELE Résumé : Reducing food loss and waste (FLW) is widely recognized as an important lever for lowering the environmental impacts of food systems. The United Nations Sustainable Development Agenda includes a goal to reduce FLW by 50% by 2030. Given differences in resource inputs along the food supply chain (FSC), the environmental benefits of FLW reduction will vary by stage of the FSC. Here, we identify the points along the supply chain where a 50% FLW reduction could yield the largest potential environmental benefits, assuming that decreases in consumption propagate back up the supply chain to reduce production. We use an environmentally extended input-output (EEIO) model combined with data on rates of FLW to calculate the scale of the total environmental impacts of the U.S. food system resulting from lost or wasted food. We evaluate the maximum potential environmental benefit resulting from 50% FLW reduction at all possible combinations of six supply chain stages (agricultural production, food processing, distribution/retail, restaurant foodservice, institutional foodservice, and households).We find that FLW reduction efforts should target the foodservice (restaurant) sector, food processing sector, and household consumption. Halving FLW in the foodservice sector has the highest potential to reduce greenhouse gas output and energy use. Halving FLW in the food processing sector could reduce the most land use and eutrophication potential, and reducing household consumption waste could avert the most water consumption. In contrast, FLW reduction at the retail, institutional foodservice, and farm level averts less environmental impact. Our findings may help determine optimal investment in FLW reduction strategies. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.136255 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248114 Consumer's attitudes towards sustainable food: a cluster analysis of Italian university students / R. Vecchio in New Medit, vol. 12, n. 2 (01/06/2013)
PermalinkFood Community Networks as sustainable self-organized collective action: a case study of a solidarity purchasing group / G. Migliore in New Medit, vol. 13, n. 4 (01/12/2014)
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PermalinkFood waste during Covid-19 lockdown period and consumer behaviour – The case of Greece / P.K. Theodoridis in Socio-Economic Planning Sciences, vol. 83 (October 2022)
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PermalinkFood waste management during the COVID-19 outbreak : a holistic climate, economic and nutritional approach / R. Aldaco in Science of the Total Environment, vol. 742 (10 November 2020)
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PermalinkHas the COVID-19 pandemic changed food waste perception and behavior? Evidence from italian consumers / V. Amicarelli in Socio-Economic Planning Sciences, vol. 82, Part A (August 2022)
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PermalinkHousehold purchasing and consumption behaviour towards processed peach products / I. Kamenidou in New Medit, vol. 1, n. 1 (2002/03)
PermalinkInternationalisation de l'économie alimentaire = Food economy internationalization / L. Malassis in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France, vol. 81, n. 7 (1995)
PermalinkMeasuring consumers’ level of satisfaction for online food shopping during COVID-19 in Italy using POSETs / L.S. Alaimo in Socio-Economic Planning Sciences, vol. 82, Part A (August 2022)
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PermalinkMeeting people where they are: instilling familiarity to increase demand in a rural local food market / R.J. Kemkes in Journal of rural studies, vol. 72 (December 2019)
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PermalinkOrganic production, organic food and the role of agricultural policy / A.V. Semos in New Medit, vol. 1, n. 4 (2002/12)
PermalinkPortuguese household food expenditure: 1990, 1995 and 2000 / M. Banovic in New Medit, vol. 5, n. 2 (2006/06)
PermalinkSustainable food transition in Portugal : assessing the footprint of dietary choices and gaps in national and local food policies / A. Galli in Science of the Total Environment, vol. 749 (20 December 2020)
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PermalinkThe impact of COVID-19 on food management in households of an emerging economy / R.M. Yetkin Ozbuk in Socio-Economic Planning Sciences, vol. 82, Part A (August 2022)
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PermalinkThe impact of food delivery applications on romanian consumers’ behaviour during the COVID-19 pandemic / A. Burlea-Schiopoiu in Socio-Economic Planning Sciences, vol. 82, Part A (August 2022)
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PermalinkThe structure of food demand in Tunisia: a differential system approach / A. Laajimi in Cahiers d'économie et sociologie rurales / INRA, n. 66 (2003/01-03)
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