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L'internationalisation des industries et des stratégies des firmes alimentaires / R. Pérez in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France, vol. 81, n. 7 (1995)
[article]
Titre : L'internationalisation des industries et des stratégies des firmes alimentaires Titre original : [Industry internationalization and strategies of food enterprises] Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : R. Pérez Année de publication : 1995 Article en page(s) : p. 19-32 Présentation : 28 réf. Langues : Français (fre) Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Economie:Interdépendance:Relations économiques:Relations économiques internationales:Mondialisation Market-driven transnationalization of economic relations (trade, foreign investment, financial flows), which leads to a deepening of economic interdependence and consequently, erodes the capacity of governments to regulate the national economy.; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaireMots-clés : FOOD INDUSTRY GLOBALIZATION 10 - INDUSTRIES 10.2 - IAA (en général) Résumé : L'objet de cette communication est d'analyser les processus d'internationalisation des industries alimentaires en relation avec les stratégies des firmes. Dans un premier temps ont été mises en relief la diversité des modes d'internationalisation et les stratégies opérationnelles des firmes. Ces dernières, qu'elles relèvent de la recherche de compétitivité par les coûts ou par la différenciation, impliquent des décisions d'internationalisation. Dans un second temps, les stratégies structurelles des firmes ont été étudiées ; elles font apparaître que les firmes multinationales sont des acteurs majeurs des processus d'internationalisation des industries alimentaires et sont à la base d'une dynamique d'ensemble du secteur Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=137158
in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France > vol. 81, n. 7 (1995) . - p. 19-32[article] L'internationalisation des industries et des stratégies des firmes alimentaires = [Industry internationalization and strategies of food enterprises] [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / R. Pérez . - 1995 . - p. 19-32 : 28 réf.
Langues : Français (fre)
in Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France > vol. 81, n. 7 (1995) . - p. 19-32
Catégories : C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Economie:Interdépendance:Relations économiques:Relations économiques internationales:Mondialisation Market-driven transnationalization of economic relations (trade, foreign investment, financial flows), which leads to a deepening of economic interdependence and consequently, erodes the capacity of governments to regulate the national economy.; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaireMots-clés : FOOD INDUSTRY GLOBALIZATION 10 - INDUSTRIES 10.2 - IAA (en général) Résumé : L'objet de cette communication est d'analyser les processus d'internationalisation des industries alimentaires en relation avec les stratégies des firmes. Dans un premier temps ont été mises en relief la diversité des modes d'internationalisation et les stratégies opérationnelles des firmes. Ces dernières, qu'elles relèvent de la recherche de compétitivité par les coûts ou par la différenciation, impliquent des décisions d'internationalisation. Dans un second temps, les stratégies structurelles des firmes ont été étudiées ; elles font apparaître que les firmes multinationales sont des acteurs majeurs des processus d'internationalisation des industries alimentaires et sont à la base d'une dynamique d'ensemble du secteur Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=137158 Patents, research and development and technological cooperation in the Spanish agri-food industry / S. Alarcon in New Medit, vol. 13, n. 3 (01/09/2014)
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Agriculture et industrie agroalimentaire françaises = The French agricultural and agrofood industry / M. Petit in Economie rurale / Persée et CAIRN, n. 268-269 (2002/03-06)
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[article]
Titre : Agriculture et industrie agroalimentaire françaises = The French agricultural and agrofood industry Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : M. Petit ; CIHEAM. Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes. IAM. Institut Agronomique Méditerranéen. Montpellier (France) ; GEWISOLA. Gesellschaft für Wirtschafts und Sozialwissenschaften des Landbaues. (Allemagne) ; SFER. Société Française d'Economie Rurale. Paris (France) Article en page(s) : p. 20-29 Présentation : 6 réf. Note générale : Tiré à Part disponible à FRA-I3-PET-2000 Langues : Français (fre) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Exportation ; J CULTURE - ART - LOISIRS - ANIMATION:Histoire Mots-clés : AGRICULTURAL SECTOR SECTEUR AGRICOLE HISTORY FOOD INDUSTRY AGRICULTURAL TRADE COMMERCE AGRICOLE EXPORTS ECONOMIC DISTRIBUTION DISTRIBUTION ECONOMIQUE PROFESSIONAL FARMING ORGANIZATION ORGANISATION PROFESSIONNELLE AGRICOLE AGRICULTURAL POLICIES Résumé : Les performances économiques passées du secteur agricole et agroalimentaire au cours des cinquante dernières années, en particulier la conquête des débouchés sur les marchés internationaux, ont constitué un large succès dans l'ensemble. Pourtant l'intervention publique dans ce secteur est controversée. Un nouveau contrat social impliquant des dimensions nombreuses et diverses est en cours d'élaboration ; il ne fait pas encore l'objet d'un consensus profond En ligne : http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/ecoru_0013-0559_2002_num_ [...] Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=42702
in Economie rurale / Persée et CAIRN > n. 268-269 (2002/03-06) . - p. 20-29[article] Agriculture et industrie agroalimentaire françaises = The French agricultural and agrofood industry [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / M. Petit ; CIHEAM. Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes. IAM. Institut Agronomique Méditerranéen. Montpellier (France) ; GEWISOLA. Gesellschaft für Wirtschafts und Sozialwissenschaften des Landbaues. (Allemagne) ; SFER. Société Française d'Economie Rurale. Paris (France) . - p. 20-29 : 6 réf.
Tiré à Part disponible à FRA-I3-PET-2000
Langues : Français (fre) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre)
in Economie rurale / Persée et CAIRN > n. 268-269 (2002/03-06) . - p. 20-29
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Exportation ; J CULTURE - ART - LOISIRS - ANIMATION:Histoire Mots-clés : AGRICULTURAL SECTOR SECTEUR AGRICOLE HISTORY FOOD INDUSTRY AGRICULTURAL TRADE COMMERCE AGRICOLE EXPORTS ECONOMIC DISTRIBUTION DISTRIBUTION ECONOMIQUE PROFESSIONAL FARMING ORGANIZATION ORGANISATION PROFESSIONNELLE AGRICOLE AGRICULTURAL POLICIES Résumé : Les performances économiques passées du secteur agricole et agroalimentaire au cours des cinquante dernières années, en particulier la conquête des débouchés sur les marchés internationaux, ont constitué un large succès dans l'ensemble. Pourtant l'intervention publique dans ce secteur est controversée. Un nouveau contrat social impliquant des dimensions nombreuses et diverses est en cours d'élaboration ; il ne fait pas encore l'objet d'un consensus profond En ligne : http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/ecoru_0013-0559_2002_num_ [...] Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=42702 Coordination in the agri-food sector: the role of social capital and remoteness in the emergence of Italian network contracts / F. Pagliacci in Journal of rural studies, vol. 77 (July 2020)
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Titre : Coordination in the agri-food sector: the role of social capital and remoteness in the emergence of Italian network contracts Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : F. Pagliacci, Auteur ; M. Raggi ; D. Viaggi ; M. Zavalloni, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 93-104 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Administration et gestion:Entreprise ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE:Systèmes sociaux:Milieu social:Capital social A combination of social norms (such as trusts), social networks, relations and ties held by an individual or predominant within a group.; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:ContractsMots-clés : 09 - ENTREPRISES 9.1 - Entreprise généralités (gestion, organisation) COORDINATION COORDINATION FOOD INDUSTRY AGROINDUSTRIAL SECTOR SECTEUR AGROINDUSTRIEL AGROFOOD SYSTEM SYSTEME AGROALIMENTAIRE SOCIAL CAPITAL TERRITORY TERRITOIRE CONTRAT ENTERPRISES ITALY Résumé : The organization of the agri-food sector is dominated by hybrid forms of interaction among independent firms. To explain the participation in this form of arrangements, the bulk of the literature has focused on firm-level characteristics. In this paper, we assess the role that the territorial dimension, in terms of social capital and geographical remoteness, plays in the explaining Italian firms’ participation to Network Contracts (NC). NC have been institutionalized in Italy in 2009 to provide a legal framework for the formation of a wide range of hybrids, encompassing both vertical and horizontal coordination. Data on the population of NCs are aggregated at the municipality level and analyzed through a zero-hurdle model, that properly addresses skewed data with many zeros and admits different underlying processes to explain the zero values. Results show that the territorial dimension plays a major role in explaining the participation to NCs. Proxied through a synthetic indicator, the social capital is strongly significant and negatively related to the number of NC members at the municipality level. However, such a relation proves to be more complicated when different dimensions of social capital are taken into account and when trying to disentangle its effect on horizontal and vertical NC. With respect to geography, remoteness seems to hinder the formation of NCs, as the more peripheral a given municipality, the lower the number of participants. NCs seems to be a legal framework that is able to overcome the constraint to coordination set by the lack of social capital, but it does not show to overcome the problem related to remoteness. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2020.04.036 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248123
in Journal of rural studies > vol. 77 (July 2020) . - p. 93-104[article] Coordination in the agri-food sector: the role of social capital and remoteness in the emergence of Italian network contracts [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / F. Pagliacci, Auteur ; M. Raggi ; D. Viaggi ; M. Zavalloni, Auteur . - 2020 . - p. 93-104.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Journal of rural studies > vol. 77 (July 2020) . - p. 93-104
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Administration et gestion:Entreprise ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire ; D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE:Systèmes sociaux:Milieu social:Capital social A combination of social norms (such as trusts), social networks, relations and ties held by an individual or predominant within a group.; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:ContractsMots-clés : 09 - ENTREPRISES 9.1 - Entreprise généralités (gestion, organisation) COORDINATION COORDINATION FOOD INDUSTRY AGROINDUSTRIAL SECTOR SECTEUR AGROINDUSTRIEL AGROFOOD SYSTEM SYSTEME AGROALIMENTAIRE SOCIAL CAPITAL TERRITORY TERRITOIRE CONTRAT ENTERPRISES ITALY Résumé : The organization of the agri-food sector is dominated by hybrid forms of interaction among independent firms. To explain the participation in this form of arrangements, the bulk of the literature has focused on firm-level characteristics. In this paper, we assess the role that the territorial dimension, in terms of social capital and geographical remoteness, plays in the explaining Italian firms’ participation to Network Contracts (NC). NC have been institutionalized in Italy in 2009 to provide a legal framework for the formation of a wide range of hybrids, encompassing both vertical and horizontal coordination. Data on the population of NCs are aggregated at the municipality level and analyzed through a zero-hurdle model, that properly addresses skewed data with many zeros and admits different underlying processes to explain the zero values. Results show that the territorial dimension plays a major role in explaining the participation to NCs. Proxied through a synthetic indicator, the social capital is strongly significant and negatively related to the number of NC members at the municipality level. However, such a relation proves to be more complicated when different dimensions of social capital are taken into account and when trying to disentangle its effect on horizontal and vertical NC. With respect to geography, remoteness seems to hinder the formation of NCs, as the more peripheral a given municipality, the lower the number of participants. NCs seems to be a legal framework that is able to overcome the constraint to coordination set by the lack of social capital, but it does not show to overcome the problem related to remoteness. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2020.04.036 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248123 Des dynamiques territorialisées novatrices : le cas des PME agro-alimentaires = Innovative territorial dynamics: the case of agro-food SME / C. Fourcade in Revue d'économie régionale et urbaine / Cairn.info, n. 2 (01/04/2008)
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Titre : Des dynamiques territorialisées novatrices : le cas des PME agro-alimentaires = Innovative territorial dynamics: the case of agro-food SME Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : C. Fourcade Année de publication : 2008 Article en page(s) : p. 193-210 Présentation : réf., tabl. Langues : Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire Mots-clés : CLUSTER SYSTEME DE PRODUCTION LOCALISE FOOD INDUSTRY SME PME TERRITORY TERRITOIRE ENCASTREMENT COMPANIES NETWORK RESEAU D'ENTREPRISES 10 - INDUSTRIES 10.2 - IAA (en général) En ligne : http://www.cairn.info/resume.php?ID_ARTICLE=RERU_082_0193 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=187483
in Revue d'économie régionale et urbaine / Cairn.info > n. 2 (01/04/2008) . - p. 193-210[article] Des dynamiques territorialisées novatrices : le cas des PME agro-alimentaires = Innovative territorial dynamics: the case of agro-food SME [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / C. Fourcade . - 2008 . - p. 193-210 : réf., tabl.
Langues : Français (fre)
in Revue d'économie régionale et urbaine / Cairn.info > n. 2 (01/04/2008) . - p. 193-210
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Industrie:Industrie:Industrie manufacturière:Industrie alimentaire Mots-clés : CLUSTER SYSTEME DE PRODUCTION LOCALISE FOOD INDUSTRY SME PME TERRITORY TERRITOIRE ENCASTREMENT COMPANIES NETWORK RESEAU D'ENTREPRISES 10 - INDUSTRIES 10.2 - IAA (en général) En ligne : http://www.cairn.info/resume.php?ID_ARTICLE=RERU_082_0193 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=187483 Euro-Mediterranean integration and competitiveness of the agro-food sector. An empirical analysis in Campania region / D. Scarpato in New Medit, vol. 12, n. 3 (01/09/2013)
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PermalinkIntegration in dairy industry in the European Union and evaluation of the present situation in Turkey / N. Demirbas in New Medit, vol. 3, n. 4 (2004/12)
PermalinkMaximization of the expected return-profit of a multi-productive enterprise under conditions of uncertainty: practical application in a food firm / I. Ananiadis in New Medit, vol. 6, n. 4 (2007/12)
PermalinkRestrictions of the agricultural sector on safety and quality food production in Turkey and some precautions / N. Demirbas in New Medit, vol. 5, n. 2 (2006/06)
PermalinkSur l'internationalisation des industries et des stratégies des firmes alimentaires = On the internationalization of food industries and the strategies of firms / Roland Pérez in Economie rurale / Persée et CAIRN, n. 234-235 (1996/07-09)
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PermalinkTerritory and innovation behaviour in agri-food firms: does rurality matter ? / J.-M. García Alvarez-Coque in New Medit, vol. 12, n. 3 (01/09/2013)
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PermalinkThe participatory construction of new economic models in short food supply chains / Y. Chiffoleau in Journal of rural studies, vol. 68 (01/05/2019)
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PermalinkThe peripheral systems of eco-innovation: evidence from eco-innovative agro-food projects in a French rural area / D. Galliano in Journal of rural studies, vol. 72 (December 2019)
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PermalinkThe Spanish agrofood industry: importance and role in regional development / J. Carrion in Anthropology of food / revues.org, n. 4 ([01/05/2005])
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PermalinkWhat factors impact on technological traceability systems diffusion in the agrifood industry? An Italian survey / A. Corallo in Journal of rural studies, vol. 75 (April 2020)
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PermalinkPermalinkL'agribusiness et l'Etat. Le cas des Etats-Unis / S. George in Etudes rurales / Cairn.info, n. 99-100 (1985/07-12)
PermalinkAgriculture, alimentation, développement rural durable : quelle politique publique ? / Jean-Louis Rastoin in Economies et sociétés / BU de droit, n. 5 ([01/05/2005])
PermalinkAgriculture française : comment sortir de la crise ? / A. Neveu in Paysans et société / CIHEAM-IAMM, n. 375 (01/05/2019)
PermalinkL'agriculture française dans le contexte international in Economie et Statistique / Economics and Statistics. Continuité et internationalisation / INSEE, n. 329-330 (1999)
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