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77 résultat(s) recherche sur le mot-clé 'HUMAN FEEDING' 



Compound natural and human disasters : managing drought and COVID-19 to sustain global agriculture and food sectors / A. Mishra in Science of the Total Environment, vol. 754 (1 February 2021)
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Titre : Compound natural and human disasters : managing drought and COVID-19 to sustain global agriculture and food sectors Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : A. Mishra, Auteur ; D. Zilberman ; E. Bruno, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 1-6 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agriculture ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole:Sécurité alimentaire Access by all people at all times to enough food for an active, healthy life.; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Catastrophe:Catastrophe naturelle ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Catastrophe:Catastrophe naturelle:SécheresseMots-clés : 6.1 - Généralités. Situation Agricole 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES DROUGHT COVID-19 COVID-19 NATURAL DISASTERS SUPPLY CHAIN CHAINE D'APPROVISIONNEMENT HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE HUMAN DISEASES MALADIE DE L'HOMME FOOD SECURITY Résumé : Individually, both droughts and pandemics cause disruptions to global food supply chains. The 21st century has seen the frequent occurrence of both natural and human disasters, including droughts and pandemics. Together their impacts can be compounded, leading to severe economic stress and malnutrition, particularly in developing countries. Understanding how droughts and pandemics interact, and identifying appropriate policies to address them together and separately, is important for maintaining a robust global food supply. Herein we assess the impacts of each of these disasters in the context of food and agriculture, and then discuss their compounded effect. We discuss the implications for policy, and suggest opportunities for future research. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.142210 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=255514
in Science of the Total Environment > vol. 754 (1 February 2021) . - p. 1-6[article] Compound natural and human disasters : managing drought and COVID-19 to sustain global agriculture and food sectors [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / A. Mishra, Auteur ; D. Zilberman ; E. Bruno, Auteur . - 2021 . - p. 1-6.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Science of the Total Environment > vol. 754 (1 February 2021) . - p. 1-6
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agriculture ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole:Sécurité alimentaire Access by all people at all times to enough food for an active, healthy life.; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Catastrophe:Catastrophe naturelle ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Catastrophe:Catastrophe naturelle:SécheresseMots-clés : 6.1 - Généralités. Situation Agricole 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES DROUGHT COVID-19 COVID-19 NATURAL DISASTERS SUPPLY CHAIN CHAINE D'APPROVISIONNEMENT HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE HUMAN DISEASES MALADIE DE L'HOMME FOOD SECURITY Résumé : Individually, both droughts and pandemics cause disruptions to global food supply chains. The 21st century has seen the frequent occurrence of both natural and human disasters, including droughts and pandemics. Together their impacts can be compounded, leading to severe economic stress and malnutrition, particularly in developing countries. Understanding how droughts and pandemics interact, and identifying appropriate policies to address them together and separately, is important for maintaining a robust global food supply. Herein we assess the impacts of each of these disasters in the context of food and agriculture, and then discuss their compounded effect. We discuss the implications for policy, and suggest opportunities for future research. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.142210 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=255514 Charting out the future agricultural trade and its impact on water resources / M. Tuninetti in Science of the Total Environment, vol. 714 (20 April 2020)
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Titre : Charting out the future agricultural trade and its impact on water resources Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : M. Tuninetti, Auteur ; F. Laio ; L. Ridolfi, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 1-12 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agriculture ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Economic development ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Environmental impact ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Dégradation de l'environnement:Pollution:Pollution de l'eau Mots-clés : 07 - ENVIRONNEMENT 7.3 - Eau. Gestion de l'Eau AGRICULTURAL TRADE COMMERCE AGRICOLE WATER RESOURCES RESSOURCE EN EAU HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE FEED INDUSTRY INDUSTRIE DE L'ALIMENTATION ANIMALE WATER FOOTPRINT EMPREINTE HYDRIQUE IMPACT SUR L'ENVIRONNEMENT WATER POLLUTION WATER USE UTILISATION DE L'EAU DEVELOPPEMENT ECONOMIQUE Résumé : International agricultural trade triggers inter-dependency among distant countries, not only in economic terms but also under an environmental perspective. Agricultural trade has been shown to drive environmental threats pertaining to biodiversity loss and depletion and pollution of freshwater resources. Meanwhile, trade can also encourage production where it is most efficient, hence minimizing the use of natural resources required by agriculture. In this study, we provide a country-level assessment of the future international trade for 6 primary crops and 3 animal products composing 70% of the human diet caloric content. We set up four variegate socio-economic scenarios with different level of economic developments, diets habits, population growth dynamics, and levels of market liberalization. Results show that the demand of agricultural goods and the correspondent trade flow will increase with respect to current levels by 10–50% and 74–178% by 2050, respectively. The largest increase in the amount of traded goods is expected under the Economic Optimism scenario that will see an average trade flow of 2830 kcal/cap/day (i.e., nearly doubling the current per-capita flow). Most of the increase will be driven by the trade of crops for animal feeding, particularly maize will be the most traded crop. The trade networks architecture in 2050 and 2080 will be very different from the one we actually know, with a clear shift of the trade pole from the Western toward the Eastern economies. The dramatic changes of global food-sources and trade patterns will jeopardize the water resources of new regions while exacerbating the pressure in those areas that will continue serving food also in the future. In spite of this, trade may annually save around 40–60 m3 of water per person, compared to a situation where countries are self-sufficient. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.136626 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248118
in Science of the Total Environment > vol. 714 (20 April 2020) . - p. 1-12[article] Charting out the future agricultural trade and its impact on water resources [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / M. Tuninetti, Auteur ; F. Laio ; L. Ridolfi, Auteur . - 2020 . - p. 1-12.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Science of the Total Environment > vol. 714 (20 April 2020) . - p. 1-12
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agriculture ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Economic development ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Environmental impact ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Dégradation de l'environnement:Pollution:Pollution de l'eau Mots-clés : 07 - ENVIRONNEMENT 7.3 - Eau. Gestion de l'Eau AGRICULTURAL TRADE COMMERCE AGRICOLE WATER RESOURCES RESSOURCE EN EAU HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE FEED INDUSTRY INDUSTRIE DE L'ALIMENTATION ANIMALE WATER FOOTPRINT EMPREINTE HYDRIQUE IMPACT SUR L'ENVIRONNEMENT WATER POLLUTION WATER USE UTILISATION DE L'EAU DEVELOPPEMENT ECONOMIQUE Résumé : International agricultural trade triggers inter-dependency among distant countries, not only in economic terms but also under an environmental perspective. Agricultural trade has been shown to drive environmental threats pertaining to biodiversity loss and depletion and pollution of freshwater resources. Meanwhile, trade can also encourage production where it is most efficient, hence minimizing the use of natural resources required by agriculture. In this study, we provide a country-level assessment of the future international trade for 6 primary crops and 3 animal products composing 70% of the human diet caloric content. We set up four variegate socio-economic scenarios with different level of economic developments, diets habits, population growth dynamics, and levels of market liberalization. Results show that the demand of agricultural goods and the correspondent trade flow will increase with respect to current levels by 10–50% and 74–178% by 2050, respectively. The largest increase in the amount of traded goods is expected under the Economic Optimism scenario that will see an average trade flow of 2830 kcal/cap/day (i.e., nearly doubling the current per-capita flow). Most of the increase will be driven by the trade of crops for animal feeding, particularly maize will be the most traded crop. The trade networks architecture in 2050 and 2080 will be very different from the one we actually know, with a clear shift of the trade pole from the Western toward the Eastern economies. The dramatic changes of global food-sources and trade patterns will jeopardize the water resources of new regions while exacerbating the pressure in those areas that will continue serving food also in the future. In spite of this, trade may annually save around 40–60 m3 of water per person, compared to a situation where countries are self-sufficient. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.136626 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=248118 L'agriculture urbaine, alternative agricole ou alternative urbaine ? / S. Pérez-Vitoria in Revue d'ethnoécologie / journals.openedition.org, n. 8 (01/07/2015)
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Titre : L'agriculture urbaine, alternative agricole ou alternative urbaine ? Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : S. Pérez-Vitoria Année de publication : 2015 Article en page(s) : 6 p. Langues : Français (fre) Langues originales : Français (fre) Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Ensembles économiques:Pays en développement ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole:Sécurité alimentaire Access by all people at all times to enough food for an active, healthy life.Mots-clés : URBAN AGRICULTURE AGRICULTURE URBAINE CONCEPT HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE FOOD SECURITY RURAL URBAN RELATIONS RELATION VILLE CAMPAGNE DEVELOPING COUNTRIES 08 - ALIMENTATION 8.3 - Politique et Sécurité Alimentaire Résumé : À travers le monde, l’agriculture urbaine se caractérise par son extrême diversité, et aussi des contrastes marqués entre les pays du Sud et ceux du Nord. L’article identifie les éléments à prendre en compte pour caractériser les différents types d’activités. Dans les pays du Sud, la fonction nourricière est incontestable tandis qu’au Nord, l’agriculture relève davantage de nouvelles modalités de « vivre la ville ». Dans tous les cas, la prise en compte de la multifonctionnalité de l’agriculture urbaine ne doit pas faire oublier la centralité de la question paysanne pour répondre aux besoins alimentaires de l’humanité. En ligne : http://ethnoecologie.revues.org/pdf/2412 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=200596
in Revue d'ethnoécologie / journals.openedition.org > n. 8 (01/07/2015) . - 6 p.[article] L'agriculture urbaine, alternative agricole ou alternative urbaine ? [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / S. Pérez-Vitoria . - 2015 . - 6 p.
Langues : Français (fre) Langues originales : Français (fre) Anglais (eng)
in Revue d'ethnoécologie / journals.openedition.org > n. 8 (01/07/2015) . - 6 p.
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Ensembles économiques:Pays en développement ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole:Sécurité alimentaire Access by all people at all times to enough food for an active, healthy life.Mots-clés : URBAN AGRICULTURE AGRICULTURE URBAINE CONCEPT HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE FOOD SECURITY RURAL URBAN RELATIONS RELATION VILLE CAMPAGNE DEVELOPING COUNTRIES 08 - ALIMENTATION 8.3 - Politique et Sécurité Alimentaire Résumé : À travers le monde, l’agriculture urbaine se caractérise par son extrême diversité, et aussi des contrastes marqués entre les pays du Sud et ceux du Nord. L’article identifie les éléments à prendre en compte pour caractériser les différents types d’activités. Dans les pays du Sud, la fonction nourricière est incontestable tandis qu’au Nord, l’agriculture relève davantage de nouvelles modalités de « vivre la ville ». Dans tous les cas, la prise en compte de la multifonctionnalité de l’agriculture urbaine ne doit pas faire oublier la centralité de la question paysanne pour répondre aux besoins alimentaires de l’humanité. En ligne : http://ethnoecologie.revues.org/pdf/2412 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=200596 Agriculture 2040 - Comment mangerons-nous en 2040 ? / P. Hebel in Sésame : sciences et société, alimentation, mondes agricoles et environnement / Inra, n. 10 (Novembre 2021)
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Agriculture 2040 - Quel avenir pour l’agriculture en France dans vingt ans ? / M. Petit in Sésame : sciences et société, alimentation, mondes agricoles et environnement / Inra, n. 10 (Novembre 2021)
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Titre : Agriculture 2040 - Quel avenir pour l’agriculture en France dans vingt ans ? Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : M. Petit ; A. Judas ; P. Guy Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 58-60 Langues : Français (fre) Langues originales : Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agriculture ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole:Sécurité alimentaire Access by all people at all times to enough food for an active, healthy life.; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Biodiversity ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Développement économique et social:Développement économique et social:Politique de développement:Stratégie de développement:Développement durableEnvironmentally sound development, which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.05 Sciences sociales:Recherche sociale:Prospective ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Dégradation de l'environnement:Changement climatiqueMots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.1 - Généralités. Situation Agricole HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE SUSTAINABILITY DURABILITE SUSTAINABLE DEVELOPMENT BIODIVERSITE CLIMATIC CHANGE FOOD SECURITY FARMING SYSTEM SYSTEME DE PRODUCTION FORECASTING Résumé : Ce dossier [Agriculture 2040] est un travail collectif : des agronomes, souvent d’anciens chercheurs Inrae, tentent d’y partager un certain nombre de questions et différents points de vue. Car, lorsqu’on aborde l’agriculture et son avenir, donc notre alimentation, les enjeux sont complexes et les réactions souvent passionnées. Retour sur quelques fondamentaux. En ligne : https://revue-sesame-inrae.fr/18-2/ Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=274545
in Sésame : sciences et société, alimentation, mondes agricoles et environnement / Inra > n. 10 (Novembre 2021) . - p. 58-60[article] Agriculture 2040 - Quel avenir pour l’agriculture en France dans vingt ans ? [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / M. Petit ; A. Judas ; P. Guy . - 2021 . - p. 58-60.
Langues : Français (fre) Langues originales : Français (fre)
in Sésame : sciences et société, alimentation, mondes agricoles et environnement / Inra > n. 10 (Novembre 2021) . - p. 58-60
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agriculture ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Politique agricole:Sécurité alimentaire Access by all people at all times to enough food for an active, healthy life.; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Biodiversity ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Développement économique et social:Développement économique et social:Politique de développement:Stratégie de développement:Développement durableEnvironmentally sound development, which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:D SOCIOLOGIE - ETHNOLOGIE - ANTHROPOLOGIE :4.05 Sciences sociales:Recherche sociale:Prospective ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Pollution, catastrophes et sécurité:Dégradation de l'environnement:Changement climatiqueMots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.1 - Généralités. Situation Agricole HUMAN FEEDING ALIMENTATION HUMAINE SUSTAINABILITY DURABILITE SUSTAINABLE DEVELOPMENT BIODIVERSITE CLIMATIC CHANGE FOOD SECURITY FARMING SYSTEM SYSTEME DE PRODUCTION FORECASTING Résumé : Ce dossier [Agriculture 2040] est un travail collectif : des agronomes, souvent d’anciens chercheurs Inrae, tentent d’y partager un certain nombre de questions et différents points de vue. Car, lorsqu’on aborde l’agriculture et son avenir, donc notre alimentation, les enjeux sont complexes et les réactions souvent passionnées. Retour sur quelques fondamentaux. En ligne : https://revue-sesame-inrae.fr/18-2/ Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=274545 Agriculture et alimentation urbaines : entre politiques publiques et initiatives locales / Sylvie Lardon in Géocarrefour : Revue de Géographie de Lyon / Cairn.info, journals.openedition.org & Persée, vol. 89, n. 1-2 (01/01/2014)
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PermalinkL’agriculture biologique, levier caché de la décroissance économique ? / G. Kressmann in Paysans et société / CIHEAM-IAMM, n. 385 (Janvier-Février 2021)
PermalinkAgricultures et alimentations dans un monde globalisé : colloque de Cerisy-la-Salle, 22-28 septembre 2011 in Natures, Sciences, Sociétés / Cairn.info et NSS-Journal.org, Vol. 21 n° 1 (Janvier-Mars 2013)
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PermalinkAgricultures, alimentations et mondialisation : paradoxes et controverses / B. Dorin in Natures, Sciences, Sociétés / Cairn.info et NSS-Journal.org, Vol. 21 n° 1 (Janvier-Mars 2013)
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PermalinkLes aléas de l'histoire n'ont pas renforcé le droit à l'alimentation / F. Collart Dutilleul in Paysans et société / CIHEAM-IAMM, n. 380 (Mars-Avril 2020)
PermalinkL’alimentation comme levier de développement territorial ? Réflexions tirées de l’analyse processuelle de deux démarches territoriales / S. Loudiyi in Economie rurale / Persée et CAIRN, n. 367 (01/01/2019)
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PermalinkAlimentation et pauvreté : l'alimentation comme outil de santé et d'insertion en situations de pauvreté in Cahiers d'économie et sociologie rurales / INRA, n. 79 (2006/04-06)
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PermalinkAlimentation et santé, 1. La valeur santé des aliments / Agence Francophone pour l'Enseignement Supérieur et la Recherche AUPELF-UREF in Cahiers Agricultures : Cahiers d'études et de recherches francophones / John Libbey Eurotext, vol. 5, n. 5 (1996/09-10)
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PermalinkAlimentation et santé: la science et l'imaginaire / A. Hubert in Anthropology of food / https://journals.openedition.org, n. S1 ([01/10/2001])
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PermalinkL'alimentation : traditions, innovations, mutations / J.V. Pfirsch in Etudes rurales / Cairn.info, Persée et OpenEdition, n. 115-116 (1989/07-12)
PermalinkBiotechnologies nouvelles et patrimoine alimentaire / C. Goavec in Les cahiers de l'OCHA / IEHCA, n. 8 (1998)
PermalinkPermalinkCaring more about food: the unexpected positive effect of the Covid-19 lockdown on household food management and waste / L. Principato in Socio-Economic Planning Sciences, vol. 82, Part A (August 2022)
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PermalinkCes lieux communs des débats agricoles à l'épreuve du Covid-19 / F. Courleux in Paysans et société / CIHEAM-IAMM, n. 381 (Mai-Juin 2020)
PermalinkLes circuits alimentaires relocalisés sont-ils réduits à ne valoriser que des délaissés agricoles ? / Adrien Baysse-Lainé in Pour : la revue du Groupe Ruralités, Éducation et Politiques / BU IUT et Cairn.info, n° 237-238 (Mars 2020) (2019/1-2))
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