
Résultat de la recherche
23 résultat(s) recherche sur le mot-clé 'INTENSIVE FARMING' 




La gestion intensive des sols laisse l'Europe sans puits de carbone / Philippe CIAIS in Communiqués de presse et nouvelles scientifiques de l'INSU (CNRS), (23-11-2009)
![]()
[article]
Titre : La gestion intensive des sols laisse l'Europe sans puits de carbone : Communiqué de presse Type de document : document électronique Auteurs : Philippe CIAIS Année de publication : 23-11-2009 Langues : Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe Mots-clés : ?????? Evropa EUROPA Europa ????? Európa ???????? ?? ????? ????? intenzívní hospoda?ení INTENSIVLANDWIRTSCHAFT Intensive farming Explotación agrícola intensiva ????? ?????? Agriculture intensive intenzív gazdálkodás ???? Rolnictwo intensywne Agricultura intensiva intenzívne hospodárenie ??????????????????? Carbon capture and storage Séquestration du dioxyde de carbone Résumé : Ce communiqué de presse rapporte les principales conclusions d’une récente étude dont il a été fait écho dans plusieurs grands périodiques Français (Le Monde et Le Figaro, pour ne citer qu’eux). Cette étude, publiée par Nature Geoscience, et qui a mobilisée plusieurs experts internationaux, dresse un bilan des flux de gaz à effet de serre émis ou séquestrés par l’écosystème terrestre Européen. Il apparaît que l’effet puits de carbone des forêts et des prairies est totalement compensé par les émissions d’oxyde nitreux et de méthane liées aux activités agricoles.
Au-delà des résultats, il est intéressant de souligner que l’approche proposée par les chercheurs oppose de manière sous entendue mais forte l’agriculture intensive aux capacités de stockage du carbone des écosystèmes forestiers et prairiaux. Est-ce judicieux, légitime ? Pas si sûr...En ligne : http://www.insu.cnrs.fr/a3287,gestion-intensive-sols-laisse-europe-sans-puits-ca [...] Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=86530
in Communiqués de presse et nouvelles scientifiques de l'INSU (CNRS) > (23-11-2009)[article] La gestion intensive des sols laisse l'Europe sans puits de carbone : Communiqué de presse [document électronique] / Philippe CIAIS . - 23-11-2009.
Langues : Français (fre)
in Communiqués de presse et nouvelles scientifiques de l'INSU (CNRS) > (23-11-2009)
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe Mots-clés : ?????? Evropa EUROPA Europa ????? Európa ???????? ?? ????? ????? intenzívní hospoda?ení INTENSIVLANDWIRTSCHAFT Intensive farming Explotación agrícola intensiva ????? ?????? Agriculture intensive intenzív gazdálkodás ???? Rolnictwo intensywne Agricultura intensiva intenzívne hospodárenie ??????????????????? Carbon capture and storage Séquestration du dioxyde de carbone Résumé : Ce communiqué de presse rapporte les principales conclusions d’une récente étude dont il a été fait écho dans plusieurs grands périodiques Français (Le Monde et Le Figaro, pour ne citer qu’eux). Cette étude, publiée par Nature Geoscience, et qui a mobilisée plusieurs experts internationaux, dresse un bilan des flux de gaz à effet de serre émis ou séquestrés par l’écosystème terrestre Européen. Il apparaît que l’effet puits de carbone des forêts et des prairies est totalement compensé par les émissions d’oxyde nitreux et de méthane liées aux activités agricoles.
Au-delà des résultats, il est intéressant de souligner que l’approche proposée par les chercheurs oppose de manière sous entendue mais forte l’agriculture intensive aux capacités de stockage du carbone des écosystèmes forestiers et prairiaux. Est-ce judicieux, légitime ? Pas si sûr...En ligne : http://www.insu.cnrs.fr/a3287,gestion-intensive-sols-laisse-europe-sans-puits-ca [...] Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=86530 Comparative life cycle assessment of conventional and organic hazelnuts production systems in Central Italy / G. Coppola in Science of the Total Environment, vol. 826 (20 June 2022)
![]()
[article]
Titre : Comparative life cycle assessment of conventional and organic hazelnuts production systems in Central Italy Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : G. Coppola ; J. Bacenetti ; L. Ruiz-Garcia ; A. Fusi ; M. Costantini Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 1-11 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production FARMING SYSTEM SYSTEME DE PRODUCTION LIFE CYCLE ANALYSIS ANALYSE DU CYCLE DE VIE ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT EVALUATION IMPACT SUR ENVIRONNEMENT ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE HAZELNUTS NOISETTE CULTIVATION PRATIQUE CULTURALE ITALY Résumé : Agricultural activity is responsible of considerable negative effects on the environment. In this context, in the last years, organic cultivation is increasing being perceived as more sustainable for the environmental. Nevertheless, this higher sustainability compared to conventional agricultural systems is debated. This applied for crops but also for livestock systems.
For some of the main crops (i.e., cereals, soybean) comparative analysis were carried out but for most of the other annual and perennial crops there is a lack of information about the environmental impact related to conventional and organic cultivation In this study, the environmental impact of the conventional and organic farming systems of hazelnuts production in Viterbo province in Italy was evaluated using the Life Cycle Assessment (LCA) approach. Even if originally developed for industrial processes, LCA is more and more applied also to agriculture systems to quantify the environmental impact.
Primary data were collected by the main Producer Organization and elaborated considering 1 kg of hazelnuts as functional unit and a from cradle to gate approach considering the 50-years as life cycle duration of the crop. Finally, using the Recipe characterization method, 15 midpoint impact categories were evaluated.
The results show how, except than for ecotoxicity related impact categories, organic cultivation practice shows higher impact (from +5% to +285%) respect to the conventional production. For ecotoxicity related impact categories, organic hazelnut production performs better (from −42% to −81%) than the conventional one because no synthetic pesticides are applied. The sensitivity analysis carried shows how yield is the main driver of the environmental results while the uncertainty analysis performed with the Monte Carlo technique shows that the to the selection of the data source, model imprecision and data variability does not significantly affect the environmental results for the evaluated impact categories.En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.154107 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=284569
in Science of the Total Environment > vol. 826 (20 June 2022) . - p. 1-11[article] Comparative life cycle assessment of conventional and organic hazelnuts production systems in Central Italy [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / G. Coppola ; J. Bacenetti ; L. Ruiz-Garcia ; A. Fusi ; M. Costantini . - 2022 . - p. 1-11.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Science of the Total Environment > vol. 826 (20 June 2022) . - p. 1-11
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production FARMING SYSTEM SYSTEME DE PRODUCTION LIFE CYCLE ANALYSIS ANALYSE DU CYCLE DE VIE ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT EVALUATION IMPACT SUR ENVIRONNEMENT ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE HAZELNUTS NOISETTE CULTIVATION PRATIQUE CULTURALE ITALY Résumé : Agricultural activity is responsible of considerable negative effects on the environment. In this context, in the last years, organic cultivation is increasing being perceived as more sustainable for the environmental. Nevertheless, this higher sustainability compared to conventional agricultural systems is debated. This applied for crops but also for livestock systems.
For some of the main crops (i.e., cereals, soybean) comparative analysis were carried out but for most of the other annual and perennial crops there is a lack of information about the environmental impact related to conventional and organic cultivation In this study, the environmental impact of the conventional and organic farming systems of hazelnuts production in Viterbo province in Italy was evaluated using the Life Cycle Assessment (LCA) approach. Even if originally developed for industrial processes, LCA is more and more applied also to agriculture systems to quantify the environmental impact.
Primary data were collected by the main Producer Organization and elaborated considering 1 kg of hazelnuts as functional unit and a from cradle to gate approach considering the 50-years as life cycle duration of the crop. Finally, using the Recipe characterization method, 15 midpoint impact categories were evaluated.
The results show how, except than for ecotoxicity related impact categories, organic cultivation practice shows higher impact (from +5% to +285%) respect to the conventional production. For ecotoxicity related impact categories, organic hazelnut production performs better (from −42% to −81%) than the conventional one because no synthetic pesticides are applied. The sensitivity analysis carried shows how yield is the main driver of the environmental results while the uncertainty analysis performed with the Monte Carlo technique shows that the to the selection of the data source, model imprecision and data variability does not significantly affect the environmental results for the evaluated impact categories.En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.154107 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=284569 Etat et paysans dans les systèmes hydrauliques de la vallée du Nil (Egypte) / C. de Sainte Marie in Etudes rurales / Cairn.info, Persée et OpenEdition, n. 115-116 (1989/07-12)
[article]
Titre : Etat et paysans dans les systèmes hydrauliques de la vallée du Nil (Egypte) Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : C. de Sainte Marie Année de publication : 1989/07-12 Article en page(s) : p. 59-91 Présentation : réf., graph. Langues : Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Afrique:Afrique du Nord:Égypte ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Génie civil, militaire et minier:Technologie hydraulique:Irrigation ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Cropping systems ; J CULTURE - ART - LOISIRS - ANIMATION:Histoire ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Hydrologie Mots-clés : EGYPT HYDROLOGY AGRICULTURAL HYDRAULICS HYDRAULIQUE AGRICOLE HISTORY WATER MANAGEMENT GESTION DES EAUX HIGH WATER CRUE SYSTEME DE CULTURE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE Résumé : La vallée du Nil a été aménagée par étapes et selon des modalités diverses. Jusqu'à l'entrée en service du réservoir d'Assouan, il y a vingt-cinq ans, coexistaient autant d'agricultures égyptiennes que de façons d'utiliser les eaux du Nil : culture de décrue des bassins d'inondation, pratiquée depuis cinq millénaires ; culture par puisage des bas-fonds et des berges ; culture intensive des périmètres irrigués avec la construction de barrages de surélévation dans le courant du XIXème siècle. La grande hydraulique, conçue et gérée par l'Etat, a focalisé l'attention, aux dépens des techniques et de l'organisation sociale de l'irrigation au niveau du terroir villageois et des champs. En s'attachant à suivre le circuit de l'eau lorsque celle-ci quitte le réseau public, cet article entend restituer la complexité des rapports entre les paysans et l'Etat (Résumé de la revue) Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=120434
in Etudes rurales / Cairn.info, Persée et OpenEdition > n. 115-116 (1989/07-12) . - p. 59-91[article] Etat et paysans dans les systèmes hydrauliques de la vallée du Nil (Egypte) [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / C. de Sainte Marie . - 1989/07-12 . - p. 59-91 : réf., graph.
Langues : Français (fre)
in Etudes rurales / Cairn.info, Persée et OpenEdition > n. 115-116 (1989/07-12) . - p. 59-91
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Afrique:Afrique du Nord:Égypte ; C ECONOMIE - ECONOMIE SOCIALE ET SOLIDAIRE:Génie civil, militaire et minier:Technologie hydraulique:Irrigation ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:Cropping systems ; J CULTURE - ART - LOISIRS - ANIMATION:Histoire ; S SCIENCES ET TECHNIQUES:Hydrologie Mots-clés : EGYPT HYDROLOGY AGRICULTURAL HYDRAULICS HYDRAULIQUE AGRICOLE HISTORY WATER MANAGEMENT GESTION DES EAUX HIGH WATER CRUE SYSTEME DE CULTURE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE Résumé : La vallée du Nil a été aménagée par étapes et selon des modalités diverses. Jusqu'à l'entrée en service du réservoir d'Assouan, il y a vingt-cinq ans, coexistaient autant d'agricultures égyptiennes que de façons d'utiliser les eaux du Nil : culture de décrue des bassins d'inondation, pratiquée depuis cinq millénaires ; culture par puisage des bas-fonds et des berges ; culture intensive des périmètres irrigués avec la construction de barrages de surélévation dans le courant du XIXème siècle. La grande hydraulique, conçue et gérée par l'Etat, a focalisé l'attention, aux dépens des techniques et de l'organisation sociale de l'irrigation au niveau du terroir villageois et des champs. En s'attachant à suivre le circuit de l'eau lorsque celle-ci quitte le réseau public, cet article entend restituer la complexité des rapports entre les paysans et l'Etat (Résumé de la revue) Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=120434 How digitalisation interacts with ecologisation? Perspectives from actors of the french agricultural innovation system / E. Schnebelin in Journal of rural studies, vol. 86 (August 2021)
![]()
[article]
Titre : How digitalisation interacts with ecologisation? Perspectives from actors of the french agricultural innovation system Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : E. Schnebelin ; J.-M. Touzard ; P. Labarthe Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 599-610 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:New technology Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production SMART AGRICULTURE AGRICULTURE NUMERIQUE INNOVATION INNOVATION NOUVELLE TECHNOLOGIE ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE AGROECOLOGY AGROECOLOGIE INSTITUTIONAL ECONOMICS ECONOMIE INSTITUTIONNELLE SUSTAINABILITY DURABILITE AGROECOLOGICAL TRANSITION TRANSITION AGROECOLOGIQUE Résumé : Two major agricultural transformations are currently being promoted worldwide: digitalisation and ecologisation, that include different practices such as organic farming and sustainable intensification. In literature and in societal debates, these two transformations are sometimes described as antagonistic and sometimes as convergent but are rarely studied together. Using an innovation system approach, this paper discusses how diverse ecologisation pathways grasp digitalisation in the French agricultural sector; and do not discriminate against organic farming. Based on interviews with key representatives of conventional agriculture, organic agriculture and organisations that promote or develop digital agriculture, we explore how these actors perceive and participate in digital development in agriculture. We show that although all the actors are interested and involved in digital development, behind this apparent convergence, organic and conventional actors perceive neither the same benefits nor the same risks and consequently do not implement the same innovation processes. We conclude that digitalisation has different meanings depending on the actors’ paradigm, but that digital actors fail to perceive these differences. This difference in perception should be taken into account if digital development is to benefit all kinds of agriculture and not discriminate against organic farming and more widely, against agroecology. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.07.023 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=294720
in Journal of rural studies > vol. 86 (August 2021) . - p. 599-610[article] How digitalisation interacts with ecologisation? Perspectives from actors of the french agricultural innovation system [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / E. Schnebelin ; J.-M. Touzard ; P. Labarthe . - 2021 . - p. 599-610.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Journal of rural studies > vol. 86 (August 2021) . - p. 599-610
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:France ; F POPULATIONS - ETUDES DE CAS:New technology Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production SMART AGRICULTURE AGRICULTURE NUMERIQUE INNOVATION INNOVATION NOUVELLE TECHNOLOGIE ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE AGROECOLOGY AGROECOLOGIE INSTITUTIONAL ECONOMICS ECONOMIE INSTITUTIONNELLE SUSTAINABILITY DURABILITE AGROECOLOGICAL TRANSITION TRANSITION AGROECOLOGIQUE Résumé : Two major agricultural transformations are currently being promoted worldwide: digitalisation and ecologisation, that include different practices such as organic farming and sustainable intensification. In literature and in societal debates, these two transformations are sometimes described as antagonistic and sometimes as convergent but are rarely studied together. Using an innovation system approach, this paper discusses how diverse ecologisation pathways grasp digitalisation in the French agricultural sector; and do not discriminate against organic farming. Based on interviews with key representatives of conventional agriculture, organic agriculture and organisations that promote or develop digital agriculture, we explore how these actors perceive and participate in digital development in agriculture. We show that although all the actors are interested and involved in digital development, behind this apparent convergence, organic and conventional actors perceive neither the same benefits nor the same risks and consequently do not implement the same innovation processes. We conclude that digitalisation has different meanings depending on the actors’ paradigm, but that digital actors fail to perceive these differences. This difference in perception should be taken into account if digital development is to benefit all kinds of agriculture and not discriminate against organic farming and more widely, against agroecology. En ligne : https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.07.023 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=294720 L'intensification en question : nouveaux termes pour un vieux débat (II) / INRA. Institut National de la Recherche Agronomique. ESR. Economie et Sociologie Rurales. Ivry-sur-Seine (France) (Paris, France) in Economie rurale / Persée et CAIRN, n. 172 (1986/03-04)
Quand la trajectoire d’objets techniques liés à la gestion des eaux agricoles révèle des valeurs attachées à la nature / Laura Seguin in VertigO - la revue électronique en sciences de l'environnement / OpenEdition et erudit.org, vol. 21, n. 1 (mai 2021)
![]()
PermalinkL’agriculture biologique, levier caché de la décroissance économique ? / G. Kressmann in Paysans et société / CIHEAM-IAMM, n. 385 (Janvier-Février 2021)
PermalinkAgriculture, environnement : état des lieux / G. Peltre in Pour : la revue du Groupe Ruralités, Éducation et Politiques / BU IUT et Cairn.info, n. 141 (1994)
PermalinkAgriculture, marché du travail et immigration. Une étude dans le secteur des fruits et légumes méditerranéens / Bernard Roux in Mondes en développement / Cairn.info, vol. 34, n. 134 (2006)
![]()
PermalinkBiodiversité, sécurité alimentaire et changement climatique : quelle(s) trajectoire(s) de transformation pour l’agriculture ? / Pierre-Marie Aubert in Annales des mines : Responsabilité et environnement / Cairn.info, n°100 (Octobre 2020)
![]()
PermalinkDébats et controverses sur l’avenir de la petite agriculture / V. Hernández in Autrepart : revue de Sciences Sociales au Sud / Cairn.info, n. 62 (01/07/2012)
![]()
PermalinkFirmes et développement durable : le nouvel esprit du productivisme / E. Fouilleux in Etudes rurales / Cairn.info, Persée et OpenEdition, n. 190 (2012/2)
![]()
PermalinkNarration filmique des mondes agricoles : de la bipartition des mondes agricoles à leur mise en réflexion visuelle / B. Maurines in VertigO - la revue électronique en sciences de l'environnement / OpenEdition et erudit.org, vol. 21, n. 1 (mai 2021)
![]()
PermalinkPenser la convergence entre enjeux agricoles, alimentaires, écologiques et climatiques / J.F. SOUSSANA in Annales des mines : Responsabilité et environnement / Cairn.info, n. 83 (01/07/2016)
![]()
PermalinkPratiques agricoles innovantes et logistique des coopératives agricoles. Une étude ex ante sur l’acceptabilité de cultures associées blé dur-légumineuses / Marie-Benoît Magrini in Economie rurale / Persée et CAIRN, n. 338 (01/11/2013)
![]()
PermalinkRentabilité de l'olivier en modes de production intensif et super-intensif dans le Haouz de Marrakech / A. Ait Hmida in New Medit, vol. 9, n. 1 (01/03/2010)
PermalinkRésidus de pesticides. Sans ou zéro, entre bio et conventionnel / F. Rabut in Végétable : l'écho de la planète fruits et légumes / SUDOC, n. 387 (Avril 2021)
PermalinkSpecialisation and economies of scale or diversification and economies of scope? Assessing different agricultural development pathways / K. De Roest in Journal of rural studies, vol. 59 (01/04/2018)
![]()
PermalinkStratégies foncières des agriculteurs dans quatre zones agricoles fragiles / J.P. Boinon in Economie rurale / Persée et CAIRN, n. 207 (1992/01-02)
![]()
PermalinkThe global environmental hazard of glyphosate use / F. Maggi in Science of the Total Environment, vol. 717 (15 May 2020)
![]()
Permalink