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77 résultat(s) recherche sur le mot-clé 'Organic agriculture' 



Organic agriculture in Syria: policy options / F.M. Santucci in New Medit, vol. 9, n. 1 (01/03/2010)
Options to develop organic agriculture in Lebanon / M.R. Bteich in New Medit, vol. 3, n. 4 (2004/12)
[article]
Titre : Options to develop organic agriculture in Lebanon Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : M.R. Bteich Année de publication : 2004/12 Article en page(s) : p. 44-52 Présentation : 4 ill., 20 réf., 4 tabl. Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Asie et Pacifique:Moyen-Orient:Liban ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Développement agricole Mots-clés : LEBANON ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE Système d'exploitation agricole AGRICULTURAL DEVELOPMENT CONSUMER BEHAVIOUR COMPORTEMENT DU CONSOMMATEUR Résumé : Au Liban, l'agriculture biologique est à ces débuts et jusqu'à présent aucune étude n'a été menée au plein champ pour décrire l'état du secteur et son développement potentiel. Cette étude se base sur une enquête menée au Liban pendant les mois de mars à avril 2002 concernant les différents groupes d'intérêt impliqués dans ce secteur. L'identification des conditions requises, des forces et des faiblesses de la filière biologique, a permis de proposer des options pour le développement du secteur à court, moyen et long terme. Les résultats ont mis en évidence que les institutions publiques n'étaient pas équipées pour promouvoir l'agriculture biologique alors qu'un groupe d'exploitants et quelques organisations non gouvernementales étaient déjà actifs dans ce secteur. L'absence d'un règlement en la matière, tout comme l'enthousiasme des consommateurs à l'égard des produits, imposent le développement des compétences en visant principalement les marchés locaux Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=137605
in New Medit > vol. 3, n. 4 (2004/12) . - p. 44-52[article] Options to develop organic agriculture in Lebanon [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / M.R. Bteich . - 2004/12 . - p. 44-52 : 4 ill., 20 réf., 4 tabl.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Français (fre)
in New Medit > vol. 3, n. 4 (2004/12) . - p. 44-52
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Asie et Pacifique:Moyen-Orient:Liban ; A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire du Monde Rural:Agroéconomie:Développement agricole Mots-clés : LEBANON ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE Système d'exploitation agricole AGRICULTURAL DEVELOPMENT CONSUMER BEHAVIOUR COMPORTEMENT DU CONSOMMATEUR Résumé : Au Liban, l'agriculture biologique est à ces débuts et jusqu'à présent aucune étude n'a été menée au plein champ pour décrire l'état du secteur et son développement potentiel. Cette étude se base sur une enquête menée au Liban pendant les mois de mars à avril 2002 concernant les différents groupes d'intérêt impliqués dans ce secteur. L'identification des conditions requises, des forces et des faiblesses de la filière biologique, a permis de proposer des options pour le développement du secteur à court, moyen et long terme. Les résultats ont mis en évidence que les institutions publiques n'étaient pas équipées pour promouvoir l'agriculture biologique alors qu'un groupe d'exploitants et quelques organisations non gouvernementales étaient déjà actifs dans ce secteur. L'absence d'un règlement en la matière, tout comme l'enthousiasme des consommateurs à l'égard des produits, imposent le développement des compétences en visant principalement les marchés locaux Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=137605 Comparative life cycle assessment of conventional and organic hazelnuts production systems in Central Italy / G. Coppola in Science of the Total Environment, vol. 826 (20 June 2022)
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[article]
Titre : Comparative life cycle assessment of conventional and organic hazelnuts production systems in Central Italy Type de document : objet à 3 dimensions, artefacts, ... Auteurs : G. Coppola ; J. Bacenetti ; L. Ruiz-Garcia ; A. Fusi ; M. Costantini Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 1-11 Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng) Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production FARMING SYSTEM SYSTEME DE PRODUCTION LIFE CYCLE ANALYSIS ANALYSE DU CYCLE DE VIE ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT EVALUATION IMPACT SUR ENVIRONNEMENT ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE HAZELNUTS NOISETTE CULTIVATION PRATIQUE CULTURALE ITALY Résumé : Agricultural activity is responsible of considerable negative effects on the environment. In this context, in the last years, organic cultivation is increasing being perceived as more sustainable for the environmental. Nevertheless, this higher sustainability compared to conventional agricultural systems is debated. This applied for crops but also for livestock systems.
For some of the main crops (i.e., cereals, soybean) comparative analysis were carried out but for most of the other annual and perennial crops there is a lack of information about the environmental impact related to conventional and organic cultivation In this study, the environmental impact of the conventional and organic farming systems of hazelnuts production in Viterbo province in Italy was evaluated using the Life Cycle Assessment (LCA) approach. Even if originally developed for industrial processes, LCA is more and more applied also to agriculture systems to quantify the environmental impact.
Primary data were collected by the main Producer Organization and elaborated considering 1 kg of hazelnuts as functional unit and a from cradle to gate approach considering the 50-years as life cycle duration of the crop. Finally, using the Recipe characterization method, 15 midpoint impact categories were evaluated.
The results show how, except than for ecotoxicity related impact categories, organic cultivation practice shows higher impact (from +5% to +285%) respect to the conventional production. For ecotoxicity related impact categories, organic hazelnut production performs better (from −42% to −81%) than the conventional one because no synthetic pesticides are applied. The sensitivity analysis carried shows how yield is the main driver of the environmental results while the uncertainty analysis performed with the Monte Carlo technique shows that the to the selection of the data source, model imprecision and data variability does not significantly affect the environmental results for the evaluated impact categories.En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.154107 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=284569
in Science of the Total Environment > vol. 826 (20 June 2022) . - p. 1-11[article] Comparative life cycle assessment of conventional and organic hazelnuts production systems in Central Italy [objet à 3 dimensions, artefacts, ...] / G. Coppola ; J. Bacenetti ; L. Ruiz-Garcia ; A. Fusi ; M. Costantini . - 2022 . - p. 1-11.
Langues : Anglais (eng) Langues originales : Anglais (eng)
in Science of the Total Environment > vol. 826 (20 June 2022) . - p. 1-11
Catégories : A HISTOIRE - Pays et ensemble de pays:Histoire de l'Europe:Europe occidentale:Italie Mots-clés : 06 - AGRICULTURE. FORÊTS. PÊCHES 6.4 - Production Agricole. Système de Production FARMING SYSTEM SYSTEME DE PRODUCTION LIFE CYCLE ANALYSIS ANALYSE DU CYCLE DE VIE ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT EVALUATION IMPACT SUR ENVIRONNEMENT ORGANIC AGRICULTURE AGRICULTURE BIOLOGIQUE INTENSIVE FARMING AGRICULTURE INTENSIVE HAZELNUTS NOISETTE CULTIVATION PRATIQUE CULTURALE ITALY Résumé : Agricultural activity is responsible of considerable negative effects on the environment. In this context, in the last years, organic cultivation is increasing being perceived as more sustainable for the environmental. Nevertheless, this higher sustainability compared to conventional agricultural systems is debated. This applied for crops but also for livestock systems.
For some of the main crops (i.e., cereals, soybean) comparative analysis were carried out but for most of the other annual and perennial crops there is a lack of information about the environmental impact related to conventional and organic cultivation In this study, the environmental impact of the conventional and organic farming systems of hazelnuts production in Viterbo province in Italy was evaluated using the Life Cycle Assessment (LCA) approach. Even if originally developed for industrial processes, LCA is more and more applied also to agriculture systems to quantify the environmental impact.
Primary data were collected by the main Producer Organization and elaborated considering 1 kg of hazelnuts as functional unit and a from cradle to gate approach considering the 50-years as life cycle duration of the crop. Finally, using the Recipe characterization method, 15 midpoint impact categories were evaluated.
The results show how, except than for ecotoxicity related impact categories, organic cultivation practice shows higher impact (from +5% to +285%) respect to the conventional production. For ecotoxicity related impact categories, organic hazelnut production performs better (from −42% to −81%) than the conventional one because no synthetic pesticides are applied. The sensitivity analysis carried shows how yield is the main driver of the environmental results while the uncertainty analysis performed with the Monte Carlo technique shows that the to the selection of the data source, model imprecision and data variability does not significantly affect the environmental results for the evaluated impact categories.En ligne : https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.154107 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=284569 Effects of grass-clover management and cover crops on nitrogen cycling and nitrous oxide emissions in a stockless organic crop rotation / Michal A. BROZYNA in Agriculture, Ecosystems and Environment, Volume 181 (1 December 2013)
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[article]
Titre : Effects of grass-clover management and cover crops on nitrogen cycling and nitrous oxide emissions in a stockless organic crop rotation Type de document : document électronique Auteurs : Michal A. BROZYNA ; Soren O. PETERSEN ; Ngonidzashe CHIRINDA ; Jørgen E. OLESEN Année de publication : 1 December 2013 Article en page(s) : Pages 115–126 Langues : Anglais (eng) Mots-clés : ????? ????? organické zem?d?lství ORGANISCHE LANDWIRTSCHAFT Organic agriculture Agricultura orgánica ??????? ??? Agriculture biologique organikus mezõgazdaság ???? Rolnictwo organiczne Agricultura biológica organické po?nohospodárstvo ????????????? ????? ??????? oxid dusitý DISTICKSTOFFMONOXID Nitrous oxide Óxido nitroso Oxyde nitreux nitrogén-oxid ????? Podtlenek azotu jetel KLEE Clover Trébol Trèfle lóhere Koniczyna (pasza) Trevo ?atelina ???????????? ?? ???? ?????? kolob?h dusíku STICKSTOFFKREISLAUF Nitrogen cycle Ciclo del nitrógeno ???? ??????? Cycle de l'azote nitrogénkörforgás Obieg azotu Ciclo do azoto kolobeh dusíka ?????????????????? ??? Résumé : L'introduction d'un mélange trèfle-graminée dans une rotation en agriculture biologique a été testée. Les effets testés concernent le cycle de l'azote, les émissions de N2O et les rendements des cultures de vente. En ligne : http://dx.doi.org/10.1016/j.agee.2013.09.013 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=86481
in Agriculture, Ecosystems and Environment > Volume 181 (1 December 2013) . - Pages 115–126[article] Effects of grass-clover management and cover crops on nitrogen cycling and nitrous oxide emissions in a stockless organic crop rotation [document électronique] / Michal A. BROZYNA ; Soren O. PETERSEN ; Ngonidzashe CHIRINDA ; Jørgen E. OLESEN . - 1 December 2013 . - Pages 115–126.
Langues : Anglais (eng)
in Agriculture, Ecosystems and Environment > Volume 181 (1 December 2013) . - Pages 115–126
Mots-clés : ????? ????? organické zem?d?lství ORGANISCHE LANDWIRTSCHAFT Organic agriculture Agricultura orgánica ??????? ??? Agriculture biologique organikus mezõgazdaság ???? Rolnictwo organiczne Agricultura biológica organické po?nohospodárstvo ????????????? ????? ??????? oxid dusitý DISTICKSTOFFMONOXID Nitrous oxide Óxido nitroso Oxyde nitreux nitrogén-oxid ????? Podtlenek azotu jetel KLEE Clover Trébol Trèfle lóhere Koniczyna (pasza) Trevo ?atelina ???????????? ?? ???? ?????? kolob?h dusíku STICKSTOFFKREISLAUF Nitrogen cycle Ciclo del nitrógeno ???? ??????? Cycle de l'azote nitrogénkörforgás Obieg azotu Ciclo do azoto kolobeh dusíka ?????????????????? ??? Résumé : L'introduction d'un mélange trèfle-graminée dans une rotation en agriculture biologique a été testée. Les effets testés concernent le cycle de l'azote, les émissions de N2O et les rendements des cultures de vente. En ligne : http://dx.doi.org/10.1016/j.agee.2013.09.013 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=86481 Greenhouse gas fluxes from agricultural soils under organic and non-organic management — A global meta-analysis / Colin SKINNER in Science of the Total Environment, Volumes 468–469 (15 January 2014)
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[article]
Titre : Greenhouse gas fluxes from agricultural soils under organic and non-organic management — A global meta-analysis Type de document : document électronique Auteurs : Colin SKINNER ; Urs NIGGLI ; Reiner RUSER ; Matthias STOLZE ; Andreas FLIESSBACH ; Paul MADER ; Adrian MULLER ; Andreas GATTINGER Année de publication : 15 January 2014 Article en page(s) : Pages 553–563 Langues : Anglais (eng) Mots-clés : ????? metan METHAN Methane Metano ???? Méthane metán ??? Metan ?? ????? ??????? oxid dusitý DISTICKSTOFFMONOXID Nitrous oxide Óxido nitroso ????? ????? Oxyde nitreux nitrogén-oxid Podtlenek azotu ????????????? organické zem?d?lství ORGANISCHE LANDWIRTSCHAFT Organic agriculture Agricultura orgánica ??????? ??? Agriculture biologique organikus mezõgazdaság Rolnictwo organiczne Agricultura biológica organické po?nohospodárstvo ??? ?????? zem?d?lské p?dy LANDWIRSTSCHFTLICHER BODEN Agricultural soils Suelos agrícolas ??????? ??????? Sol agricole mezõgazdasági talaj Gleba rolna Solo agrícola po¾nohospodáske pôdy ???????? Résumé : Les auteurs proposent de comparer les émissions de gaz à effet de serre (GES) issues de sols conduits en agriculture biologique (apports organiques) avec des sols conduits en agriculture conventionnelle sans apports organiques. La comparaison s'intéresse au protoxyde d'azote (N2O) et au méthane (CH4) et elle est basée sur une méta-analyse bibliographique. En ligne : http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2013.08.098 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=86511
in Science of the Total Environment > Volumes 468–469 (15 January 2014) . - Pages 553–563[article] Greenhouse gas fluxes from agricultural soils under organic and non-organic management — A global meta-analysis [document électronique] / Colin SKINNER ; Urs NIGGLI ; Reiner RUSER ; Matthias STOLZE ; Andreas FLIESSBACH ; Paul MADER ; Adrian MULLER ; Andreas GATTINGER . - 15 January 2014 . - Pages 553–563.
Langues : Anglais (eng)
in Science of the Total Environment > Volumes 468–469 (15 January 2014) . - Pages 553–563
Mots-clés : ????? metan METHAN Methane Metano ???? Méthane metán ??? Metan ?? ????? ??????? oxid dusitý DISTICKSTOFFMONOXID Nitrous oxide Óxido nitroso ????? ????? Oxyde nitreux nitrogén-oxid Podtlenek azotu ????????????? organické zem?d?lství ORGANISCHE LANDWIRTSCHAFT Organic agriculture Agricultura orgánica ??????? ??? Agriculture biologique organikus mezõgazdaság Rolnictwo organiczne Agricultura biológica organické po?nohospodárstvo ??? ?????? zem?d?lské p?dy LANDWIRSTSCHFTLICHER BODEN Agricultural soils Suelos agrícolas ??????? ??????? Sol agricole mezõgazdasági talaj Gleba rolna Solo agrícola po¾nohospodáske pôdy ???????? Résumé : Les auteurs proposent de comparer les émissions de gaz à effet de serre (GES) issues de sols conduits en agriculture biologique (apports organiques) avec des sols conduits en agriculture conventionnelle sans apports organiques. La comparaison s'intéresse au protoxyde d'azote (N2O) et au méthane (CH4) et elle est basée sur une méta-analyse bibliographique. En ligne : http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2013.08.098 Permalink : https://cs.iut.univ-tours.fr/index.php?lvl=notice_display&id=86511 La multifonctionnalité de l'activité agricole et l'agriculture biologique en Grèce / A. Papageorgiou in New Medit, vol. 1, n. 4 (2002/12)
PermalinkOrganic rural development: barriers to value in the quest for qualities in Jordanian olive oil / B. Cook in Journal of rural studies, vol. 69 (01/07/2019)
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PermalinkThe environmental impacts of different organic rice management in Italy considering different productive scenarios / V. Vaglia in Science of the Total Environment, vol. 853 (December 2022)
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PermalinkThe role of public, non-governmental and private actors for the development of organic farming: The Italian successful example / F.M. Santucci in New Medit, vol. 3, n. 2 (2004/06)
PermalinkEmissions of nitrous oxide from arable organic and conventional cropping systems on two soil types / Ngonidzashe CHIRINDA in Agriculture, Ecosystems and Environment, Volume 136, Issue 3-4 (Mars 2010)
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PermalinkField scale organic farming does not counteract landscape effects on butterfly trait composition / Dennis JONASON in Agriculture, Ecosystems and Environment, Volume 158 (1 September 2012)
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PermalinkTwo contrasted future scenarios for the French agro-food system / G. Billen in Science of the Total Environment, vol. 637-638 (01/102018)
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PermalinkL’agriculture biologique, une innovation territoriale au service du développement rural : le cas du Gers / C. Arnaud in Revue d'économie régionale et urbaine / Cairn.info, (2022)n°2 (avril 2022)
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PermalinkL’agriculture biologique, levier caché de la décroissance économique ? / G. Kressmann in Paysans et société / CIHEAM-IAMM, n. 385 (Janvier-Février 2021)
PermalinkL'agriculture biologique, un outil de développement de la filière dattes dans la région des Ziban en Algérie / S.E. Benziouche in Cahiers Agricultures : Cahiers d'études et de recherches francophones / John Libbey Eurotext, vol. 26, n. 3 (01/05/2017)
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PermalinkAttitudes of organic farmers about information and continuing education / F.M. Santucci in New Medit, vol. 2, n. 2 (2003/06)
PermalinkBest practice model for organic farming and marketing: the case of Kolymvari region / I. Voudouri in New Medit, vol. 4, n. 3 (2005/09)
Permalink« Changer de système » : une analyse des transitions vers l’agriculture biologique à l’échelle des systèmes agri-alimentaires territoriaux / C. Lamine in Terrains et travaux / OpenEdition Journals et Cairn, 20 (2012/1)
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PermalinkCrédibilité et flexibilité de la certification : le cas de l'agriculture biologique / B. Sylvander in Economies et sociétés / BU de droit, n. 3 ([01/03/2004])
PermalinkDo organic standards have a real taste of sustainability? – A critical essay / F.A. de Lima in Journal of rural studies, vol. 81 (January 2021)
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